|
2018-07-25 20:58:20, szerda
|
|
|
|
|
|
Mire jó még az élesztő?
Az élesztőt szinte kizárólag a kelttészták készítésével kapcsoljuk össze, pedig a konyhában és azonkívül is rengeteg egyéb felhasználási módja létezik.
Ebből az alapanyagból mindig érdemes otthon tartani, mert amellett, hogy megkeleszti a tésztát, a benne lévő hasznos mikroorganizmusok sok másra is képesek!
Bármilyen rizs- vagy tésztaételhez
Az élesztőt hozzáadhatjuk bármilyen tésztás vagy rizses fogáshoz. Mivel nagyon magas a tápanyagtartalma, az elkészült ételt csak gazdagítani, egészségesebbé fogjuk tenni vele. Egy kivétel van: paradicsomszósszal készült ételekhez ne használjuk, mert az élesztő és a paradicsom nem működnek jól együtt.
Fehérjepótláshoz
Ha több fehérjét szeretnénk fogyasztani, annak a legegyszerűbb módja, ha némi élesztőt adunk az ételeinkhez vagy egyszerűen magában elrágcsáljuk az élesztőt. 2 evőkanálnyi élesztő fehérjetartalma megegyezik egy bögre tej vagy egy 30 grammos steak fehérjetartalmával.
A bőr felfrissítéséhez
Az élesztő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a bőr gyakran hiányt szenved. Hozzákeverhetjük a rendszeresen használt arckrémünkhöz, de készíthetünk belőle tápláló pakolást is, ha meleg vízzel elkeverjük.
A fényesebb hajért
Hogy a hajunk egészséges és fényes legyen, szüksége van B-vitaminokra. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha éppen megnöveszteni szeretnénk. Az élesztő magas B-vitamin tartalma miatt kitűnő tápanyagforrás a haj számára. Meleg vízzel elkeverve készítsünk belőle sűrű krémet, ezt vigyük fel a hajra és hagyjuk fenn fél órán át. Volumennövelőnek is kiváló.
Az erősebb körmökért
Ha a körmünk töredezik és képtelenek vagyunk megnöveszteni, az élesztővel megadhatjuk neki a szükséges támogatást. Rágcsáljuk gyakran, hogy a körmök erősödjenek és egészségesen tudjanak növekedni.
Csigák ellen
Az élesztőnek a konyhán és a fürdőszobán kívül a kertben is nagy hasznát vehetjük. Környezetbarát csigacsapdát készíthetünk, ha élesztőt, cukrot és vizet egy befőttesüvegben összekeverünk. Tegyük a kert egy hátsó szegletébe a befőttesüveget és 2-3 naponta ellenőrizzük a csapdát.
Komposztba
Mivel az élesztő tele van mikroorganizmusokkal, felgyorsítja a komposztban lévő szerves anyagok lebomlását. Arra azonban figyeljünk, hogy minél aktívabbak a mikroorganizmusok, annál magasabb hőmérsékletűre melegítik fel a komposztot. A magas hőmérséklet azonban a hasznos baktériumok halálát is okozza, ezért az élesztőt csak előtte lehűtött komposztba keverjük bele. |
|
|
0 komment
, kategória: ÉRDEKESSÉGEK |
|
Címkék: tápanyagtartalma, felfrissítéséhez, volumennövelőnek, hozzákeverhetjük, fehérjepótláshoz, fehérjetartalma, befőttesüvegben, hőmérsékletűre, egészségesebbé, környezetbarát, befőttesüveget, tápanyagforrás, összekeverünk, tésztaételhez, legegyszerűbb, felhasználási, hozzáadhatjuk, megnöveszteni, arckrémünkhöz, ellenőrizzük, rendszeresen, egészségesen, készíthetünk, csigacsapdát, felgyorsítja, készítésével, elrágcsáljuk, alapanyagból, kelttészták, erősödjenek, vitaminokat, fürdőszobán, megadhatjuk, evőkanálnyi, gazdagítani, megkeleszti, élesztőt szinte, kelttészták készítésével, alapanyagból mindig, benne lévő, élesztőt hozzáadhatjuk, elkészült ételt, legegyszerűbb módja, ételeinkhez vagy, élesztő vitaminokat, rendszeresen használt, fényesebb hajért, hajunk egészséges, élesztő magas, erősebb körmökért, körmünk töredezik, élesztővel megadhatjuk,
|
|
|
|
élesztőt szinte, kelttészták készítésével, alapanyagból mindig, benne lévő, élesztőt hozzáadhatjuk, elkészült ételt, legegyszerűbb módja, ételeinkhez vagy, élesztő vitaminokat, rendszeresen használt, fényesebb hajért, hajunk egészséges, élesztő magas, erősebb körmökért, körmünk töredezik, élesztővel megadhatjuk, szükséges támogatást, körmök erősödjenek, fürdőszobán kívül, befőttesüvegben összekeverünk, hátsó szegletébe, élesztő tele, komposztban lévő, magas hőmérséklet, hasznos baktériumok, élesztőt csak, tápanyagtartalma, felfrissítéséhez, volumennövelőnek, hozzákeverhetjük, fehérjepótláshoz, fehérjetartalma, befőttesüvegben, hőmérsékletűre, egészségesebbé, környezetbarát, befőttesüveget, tápanyagforrás, összekeverünk, tésztaételhez, legegyszerűbb, felhasználási, hozzáadhatjuk, megnöveszteni, arckrémünkhöz, ellenőrizzük, rendszeresen, egészségesen, készíthetünk, csigacsapdát, felgyorsítja, készítésével, elrágcsáljuk, alapanyagból, kelttészták, erősödjenek, vitaminokat, fürdőszobán, megadhatjuk, evőkanálnyi, gazdagítani, megkeleszti, baktériumok, vitaminokra, hőmérséklet, komposztban, fogyasztani, ételeinkhez, szeretnénk, elkeverjük, fokozottan, megegyezik, egyszerűen, paradicsom, rágcsáljuk, támogatást, készítsünk, élesztővel, egészséges, élesztőnek, képtelenek, használjuk, komposztot, aktívabbak, lebomlását, figyeljünk, kapcsoljuk, komposztba, szegletébe, konyhában, fényesebb, anyagokat, azonkívül, bármilyen, körmökért, szükséges, elkészült, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
18977 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3249
- e Hét: 13746
- e Hónap: 24099
- e Év: 83352
|
|
|